Harvard Business School, Class of 1959 Chapel

Boston, Massachusetts, 1992

This nondenominational sacred and meditative building juxtaposes two very different spaces. A terraced garden rich in flowering trees offers a place for personal contemplation. Through its glazed, pyramidal roof visitors see the changing seasons of the campus outside. A 100-seat sanctuary, contained by rounded, apse-like concrete walls, rises to a height of 27 feet. This room is without a dominant axis for maximum flexibility and frequently functions as a home for musical performances of varying sizes. Skylights flood the walls with light from above and large-scale prisms fixed in the skylights refract the sun's full spectrum. The exterior of the building is a cylindrical oxidized copper drum penetrated on the west by the garden space. A tower timepiece marks the entrance to the chapel.

Project Type: Academic

Client: Harvard University Graduate School of Business Administration

Cost: $2.5 million

Size: 3900

Collaborators

Prisms Artist - Charles Ross

Timepiece Artist - Karl Schlamminger