Simpang New Town

Singapore, 1994

Simpang's design, with a projected population of 125,000, was commissioned by the Housing and Development Board of the Republic of Singapore. Facing the Straits of Johore on Singapore Island, the site is 20 kilometers from the city center and bordered by an extensive mangrove swamp, to be preserved as a wildlife refuge, and the beach Island of Pulau Seletar. A hierarchy of three principal 'main streets' and a central linear park join and orient the town. Streets and pedestrian ways run perpendicular to the linear park, where most social and educational services are located, to bring all dwellings into close proximity to landscape, services, the town center, and sea front. High-rise towers line the central park, the southern edge of town, and the waterfront to capture views. Low-rise deck housing stretches between these high ridges, opening to gardens and community decks with internal, landscaped views.

Project Type: Urban Design/Planning

Client: Republic of Singapore